KOJE KO U SUBOTICI

PRILOZI ZA GRAĐU

Subotica do sada nije imala ovakvu knjigu – zbornik, bedeker, vodič, koji upućuje, u prvom redu, na profesionalna dostignuća naših sugrađna. Moglo bi se reći da je to i prvi subotički „Ko je ko“ no  podnaslov „Prilozi za građu“ nepretenciozno ostavlja dovoljno prostora da se sada date biografije, u nekim kasnijim izdanjima i nastavcima dopunjavaju, menjaju, a nove uvršatavaju.

U radu na prikupljanju podataka, građe, zatim na odabiru biografija onih naših savremenika koje je uvrstio u rad, autor je pokušao da pronađe metode i kriterijume kojima bi što preciznije ali i što potpunije i sveobuhvatnije, načinio presek društvenog života Subotice od kraja osamdesetih godina XX veka pa do današnjih dana, odabirajući one ličnosti koje su se izdvojile po svojim dostignućima i rezultatima, po svome doprinosu u nekoj od oblasti; nauci, kulturi, sportu, politici, biznisu… Time je sebi zadao izuzetno težak zadatak. Manje zbog nedostatka literature i drugih izvora koji bi mu olakšavali prikupljanje elemenata za tačno formulisanje biografija, više zbog ograničenja da samo određeni broj ličnosti može ući u ovu prvu svesku, a broj onih koji su zavredili  da se i onjima nađe ovakav zapis, trag, svakako mnogo veći.

Delo nije pisano ni kao naučni ni kao književni rad, ono je mnogo bliže novinarskom žanru, tek jedan faktografski podsetnik na sva ona imena i ljude koji se već afirmisali, pojavljivali na stranicama pisanih i drugih medija, ili o kojima smo nešto već čuli, poznavali ih i susretali, pričali sa prijateljima o njima, a opet nismo imali neke najosnovnije podatke iz njihovih životopisa.

Razmišljajući kao istoričar, kao neko kome je profesija da rekonstruiše prošlost na osnovu pisanih tragova, siguran sam da nema nikave sumnje da će svaki budući istraživač prošlosti Subotice, ili pak samo znatiželjnik, kome ova knjiga dođe u ruke, biti obradovan i zahvaln što na jednom mestu može naći tako mnogo podataka o ljudima koji su u jednom periodu nešto značili u gradu.

Nadam se da će i današnji čitaoci umeti da cene ovo štivo, da u njemu pronađu mnoge zanimljive a nedovoljno poznate stvari o odabranim ličnostima i vremenu u kojem živimo.

Stevan Mačković, istoričar,viši arhivista

U Subotici, 05.12.2006.

http://www.vbs.rs/scripts/cobiss?ukaz=DISP&id=1158551036750566&rec=4&sid=2

 

Ko je ko u Subotici : savremene subotičke biografije : prilozi za građu / Dragan Rokvić

Vrsta/sadržaj type of materialenciklopedija, leksikon
Jezik srpski
Godina 2006
Izdanje 1. izd.
Izdavanje i proizvodnja Subotica : Studio Bravo, 2006 (Subotica : Studio Bravo)
Fizički opis 303 str. ; 16 cm
Napomene Tiraž 500.
ISBN ISBN 86-84247-06-X
Predmetne odrednice BiografijeSuboticaLeksikoni
UDK 929(497.113 Subotica)(031)
COBISS.SR-ID 218293255