Matija Evetović u očima novih vlasti (karakteristike iz 1946.)

Dr Matija Evetović je nakon ratnog perioda kada je bio izbačen iz državne službe “zbog nacionalnih razloga” zauzeo mesto direktora i profesora Gimnazije. Tu funkciju je dobio već 12.10.1944. godine.

Matija Evetovic

12 0kt sluzba, F 68.VII 2155

Svi zaposleni su bili ocenjivani, dobijali su karakteristike, koje su naravno bile sa vrlo naglašenom ideološko političkom osnovom. Tako je i dr Evetović bio ocenjivan…dosta negativno.

IAS, F:70.192. Prosvetni otsek, karakteristike   Muška potpuna gimnazijaevetovic Karakteristike

“Dr Matija Evetović, v.d. direktora. Kao direktor i  organizator  slab  i  neobično  komotan.  Igra  ulogu velikog gospodina, koji ne treba da se bavi sitnim školskim poslovima.” I dalje: “Politički apsolutno nepouzdan i prisno  vezan  s klerikalcima.” “Zamera i ljuti se na nastavnike Srbe koji pišu ćirilicom.” “… politički sasvim neispravan, veoma čstoljubiv. Zna da ga se guralo po liniji nacionalnog ključa na razne položaje. Svestan toga, prima se položaja, ali je sasvim nepouzdan, tako da više služi svakog momenta klerikalima nego nama. Oportunista do krajnje mere, tako da je sve nastavnike iako mađu njima ima i klerikalaca i šovinista i raznovrsnih reakcionara iskovao u zvezde.” U zaključku se predlaže njegova smena, čim to prilike dozvole.

Malo blaže zvuči njegova karakteristika iz drugog izveštaja: “…politički neaktivan i malograđanskih nazora, pod uticajem klera…ima pedagoškog takta…” itd.

Matija karakter